Zwangerschapsdiabetes

Wat is Zwangerschapsdiabetes?

 

Zwangerschapsdiabetes (diabetes gravidarum) is een tijdelijke soort diabetes, die meteen over gaat na de bevalling. Vrouwen kunnen het krijgen vanaf de 24e week van de zwangerschap.

 

Tijdens de zwangerschap maakt je lichaam andere hormonen aan. Die hormonen zorgen ervoor dat je lichaam tijdelijk minder goed reageert op insuline, het hormoon dat de bloedsuikerspiegel (bloed glucosegehalte) regelt. Insuline zorgt er voor dat het suiker uit je bloed de cel ingeleid wordt en je bloedsuikerspiegel daarna verlaagt. Als alles goed gaat maakt je lichaam tijdens de zwangerschap extra insuline aan om er voor te zorgen dat alles in balans blijft. Als er te weinig insuline aangemaakt wordt dan ontstaat er zwangerschapsdiabetes, waardoor er te veel suiker in het bloed blijft zitten.

 

Wat zijn de gevaren voor moeder en kind?

De baby’s van moeders met zwangerschapsdiabetes zijn vaak erg groot bij de geboorte, waardoor de bevalling vaak moeilijker is. Na de zwangerschap en de bevalling hebben zowel het kind als de mama een groter risico op diabetes type 2.

Ook heb je meer kans op een postnatale depressie als je zwangerschapsdiabetes hebt gehad.

 

Hoe weet ik of ik het heb?

Zwangerschapsdiabetes kun je opmerken doordat je veel dorst hebt en heel veel moet plassen. Vaak moet je al meer plassen tijdens de zwangerschap, maar nu extra veel. Ook kan het zijn dat je kindje veel groter is dan normaal voordat er geconstateerd wordt dat het zwangerschapsdiabetes is. Maar vaak merk je het ook niet direct, gelukkig kan je bij de verloskundige vragen om je bloedsuikergehalte met een klein vingerprikje te controleren. Je hebt binnen een minuut al de uitslag om eventuele  zorgen weg te nemen.

 

Wanneer moet ik extra opletten?

Je loopt extra risico op zwangerschapsdiabetes als:

 • Je al eerder bent bevallen van een kindje zwaarder dan 4500g.

 • Je zelf veel te zwaar bent voor de zwangerschap met een BMI van 30 of meer.

 • Je wel eens een miskraam hebt gehad.

 • Je een vader, moeder, broer of zus met Diabetes type 2 hebt.

 • Je van Hindoestaanse, Turkse of Marokkaanse afkomst bent.

 • Je cholesterol waarde of je bloedsuikerspiegel te consequent te hoog is.

 

Wat kan ik doen?

Als je extra risico loopt op zwangerschapsdiabetes, of je hebt het gevoel dat je veel te vaak moet plassen, neem dan contact op met je verloskundigen of gynaecoloog en vraag of ze je bloed willen controleren.

 

Wat kan je met voeding en suppletie?

Om te voorkomen dat je zwangerschapsdiabetes krijgt is het verstandig om gezond te eten. Maar de vraag is natuurlijk, wat is gezond eten?

 • Het kiezen van goede koolhydraten; kies voor volkoren granen in plaats van geraffineerde granen als wit brood of witte pasta.

 • Let op je suikergebruik. Suiker zit verstopt in heel veel verschillende producten, dus kijk altijd op de ingrediëntenlijst.

 • Vetten kunnen heel gezond zijn, maar het is wel van belang dat je het juiste vet binnen krijgt, zoals lijnzaadolie (niet verhitten), roomboter, olijfolie, kokosolie of sesamolie.

 • Melk is niet voor iedereen gezond. Drink niet meer dan 1 glas melk per dag. Kies voor volle biologische melk.

 • Kies iedere dag voor een portie gefermenteerde voeding, denk aan zuurkool, kimchi, ingelegde komkommer.

Voor verdere tips kan je het beste contact opnemen met een specialist. Voeding maakt je beter begeleid ook vrouwen met deze vorm van diabetes. 

Je kan hier een afspraak maken. 

​© 2015 by Sharon Asscher - Looyen

Voeding maakt je beter    

 

Disclaimer                                   

Contact

info@voedingmaaktjebeter.nl

+31652674107

Amsterdam 

 

 • Wix Twitter page
 • Facebook Social Icon
 • Instagram Social Icon