Voorbereiding op een zwangerschap

Wat kunt u doen als voorbereiding op een zwangerschap?

Wat betreft voeding en suppletie kan je beiden, zowel man als vrouw, je erg goed voorbereiden op een zwangerschap. Dit is zelfs zeer gewenst, hoe beter jullie gezondheid en energie niveau, hoe groter de kans op  een zwangerschap en een gezond kindje. Hieronder vind je praktische informatie wat betreft voorbereiding, wil je meer weten over voeding en suppletie ter voorbereiding van een  zwangerschap, klik hier. 

Bereid u goed voor op een zwangerschap. Al voordat u zwanger bent zijn de volgende adviezen belangrijk: 

 • Slik folaat als supplement - de actieve vorm van foliumzuur

Slik dagelijks  400mcg.  Doe dat voordat u zwanger zou kunnen raken tot en met de 12e week van de zwangerschap. De kans op een kind met een open rug wordt daardoor extra klein.

 • Medicijnen alleen in overleg

Gebruikt u medicijnen? Dan is het goed dat uw behandelaars en de apotheek weten dat u zwanger wilt worden. Vaak wordt de hoeveelheid medicijnen aangepast. Of u krijgt een medicijn dat voor de zwangerschap veiliger is. Gebruik niet zomaar medicijnen. En overleg eerst met uw arts als u wilt stoppen met medicijnen. Gebruik ook geen medische crème of zalf of middelen die u zonder recept kunt kopen. Alleen paracetamol mag u zonder overleg gebruiken. Ook mannen moeten met sommige medicijnen stoppen omdat ze schadelijk zijn voor de zaadcellen.

 • Chronische ziekte

Sommige ziektes of klachten hebben extra aandacht nodig bij een mogelijke zwangerschap. Dat geldt bijvoorbeeld voor diabetes, hoge bloeddruk, schildklierziektes, epilepsie, trombose, astma, depressie en angststoornissen. Het is goed om dit met uw huisarts te bespreken en zo nodig contact op te nemen met de specialist.

 • Seksueel overdraagbare aandoening

Heeft u of uw partner de laatste jaren wisselende seksuele contacten gehad? Dan is er kans dat u een soa heeft opgelopen. Bijvoorbeeld een infectie met chlamydia, hiv of hepatitis B. Laat u op soa onderzoeken voordat u zwanger bent. Als u een soa heeft kunt u alvast hiervoor worden behandeld.

 • Erfelijke ziekten

De kans op een erfelijke ziekte is erg klein. Soms is er reden om extra op te letten. In die gevallen kan het belangrijk zijn om, voordat u zwanger wordt, onderzoek te doen zodat u hierop voorbereid bent. 

Bijvoorbeeld:

 • Als er in uw naaste familie (of die van uw partner) een erfelijke ziekte voorkomt, zoals taaislijmziekte, spierziekten, het downsyndroom of een open ruggetje.

 • Als u familie bent van uw partner. Dan is de kans groter dat een erfelijke ziekte tot uiting komt.

 • Als iemand uit het Middellandse Zee-gebied, Afrika, Azië, Midden Oosten, of het Carribisch gebied komt. Dan kan hij of zij (ongemerkt) drager zijn van een erfelijke ziekte van de bloedcellen.

 • Leeftijd

Hoe ouder u bent als u zwanger wordt, hoe groter de kans dat uw kind afwijkingen heeft. Iedere vrouw kan vroeg in de zwangerschap bloedonderzoek en een echo laten doen (prenatale screening). Zo kunt u beter inschatten hoe groot de kans is op een chromosoomafwijking zoals bij het downsyndroom.

 • Inentingen (vaccinaties)

De meeste vrouwen in Nederland zijn als kind al tegen rode hond ingeënt. Als u niet bent ingeënt tegen rode hond, doe dat dan alsnog ruim voordat u zwanger wordt. De eerste 4 weken na die inenting mag u nog niet zwanger worden.
Bijna iedereen in Nederland heeft als kind waterpokken gehad. Heeft u nooit waterpokken gehad? Bespreek het met uw huisarts. U kunt zich dan tegen waterpokken laten inenten voordat u zwanger wordt. De eerste 4 weken na die inenting mag u nog niet zwanger worden. U betaalt de inenting zelf.

 • Verre reizen

Informeer, voor u op reis gaat, of er een verhoogde kans is op bepaalde infecties, zoals malaria, gele koorts of cholera. Bespreek of dergelijke infecties schadelijk kunnen zijn voor een zwangerschap. Ook is het belangrijk te kijken welke malariatabletten wel en welke niet veilig zijn tijdens zwangerschap.

 • Werkomstandigheden

Chemicaliën en straling kunnen de vruchtbaarheid van een vrouw of man verminderen. Chemische stoffen, straling, ploegendiensten, lichamelijk zwaar werk en stress kunnen belastend zijn in de vroege zwangerschap. Ga na of er risico’s zijn op uw werk en bespreek dit dan met de bedrijfsarts. In de buurt van computers en magnetrons loopt u geen risico.

 • Gezond gewicht

Bij extreme magerte of juist sterk overgewicht, is er iets meer kans op problemen met de vruchtbaarheid, zwangerschap of bevalling. Overgewicht geeft bijvoorbeeld meer kans op zwangerschapsdiabetes. Kijk of u met gezonde voeding op een gezond gewicht kunt komen. Maak een hier een afspraak om hierbij begeleid te worden. 

 

 • Roken en drugs

Stop ruim voordat u zwanger wordt met roken. Roken vermindert de vruchtbaarheid. Het vergroot de kans op sterfte van de vrucht, op vroeggeboorte en een laag geboortegewicht. Roken én meeroken tijdens de zwangerschap verhoogt de kans op wiegendood. Ook cannabis en andere drugs kunnen ernstige problemen geven tijdens de zwangerschap. Voor mannen geldt dat roken, alcohol en drugs de vruchtbaarheid kunnen verminderen. 

 


 

​© 2015 by Sharon Asscher - Looyen

Voeding maakt je beter    

 

Disclaimer                                   

Contact

info@voedingmaaktjebeter.nl

+31652674107

Amsterdam 

 

 • Wix Twitter page
 • Facebook Social Icon
 • Instagram Social Icon