Waarom ga je naar een natuurdiëtist en wat is natuurvoeding?

Wat is nou Natuurvoeding? Die vraag krijg ik vaak in mijn praktijk.

De meeste mensen denken namelijk dat Natuurvoeding uit alleen maar Biologische groenten en fruit bestaat, niets is minder waar.

De reden dat ik gekozen heb om natuurdiëtist te worden in plaats van gewoon diëtist is, omdat bij natuurvoeding er echt gekeken wordt naar jouw lichaam, naar jouw constitutie. Natuurdiëtisten hebben een bredere kijk op voeding en gezondheid, waarbij de natuur centraal staat.

Wat houdt dat in?

Voeding wordt als medicijn gezien. Door jezelf 'goed' te voeden, versterk je jouw (natuurlijke) zelfgenezend vermogen om gezond(er) te worden en/of te blijven. Vandaar mijn naam "Voeding maakt je beter" voor mijn bedrijf. Wat goed is voor je, is afhankelijk van je leefomstandigheden, eetgewoonten, stofwisselingstype (constitutie), conditie, klachten, medicijngebruik en emotionele, geestelijke en spirituele gesteldheid.

Er wordt niet alleen gekeken naar wat je op eet, maar ook wat je er van opneemt en hoe je lichaam dit verwerkt. Bij al deze voedingsprocessen kan ik als natuurdiëtist jouw adviseren hoe je jouw gezondheid optimaal kan ondersteunen.

Bewustzijn van, en kennis over voeding schiet tekort in de reguliere medische wereld.

In veel gevallen wordt het belang van voeding in de reguliere medische wereld niet onderkend of gebagatelliseerd. Maar ook als er wel een zeker mate van bewustzijn is, ontbreekt het artsen vaak aan tijd om zichzelf hierin te verdiepen. De werkdruk ligt heel hoog.

In de reguliere geneeskunde wordt vaak lokaal en op ziektebeeld behandeld, niet vanuit de patiënt als geheel, als individu met een uniek lichaam, gestel, en unieke persoonlijke omstandigheden. Er is weinig praktische kennis over de samenhang van voeding, gezondheidsproblemen en de orgaansystemen in het lichaam. Zo worden de onderliggende oorzaken van, en samenhang tussen klachten vaak niet (h)erkend.

Het nieuwe type patiënt is zich wel steeds meer bewust van het belang van voeding en gaat op zoek naar betrouwbare informatie voor zichzelf, en om zijn arts zo nodig te overtuigen.

Wat is dan betrouwbare informatie?

Het probleem met informatie op internet is het beoordelen welke informatie betrouwbaar is, wat überhaupt waar is, en wanneer iets van toepassing is op de persoonlijke situatie.

Er verschijnen zoveel verschillende en vaak tegenstrijdige berichten over voeding en gezondheid in de media, dat er bij mensen veel onzekerheid en verwarring ontstaat over voedingsmiddelen en voedingssuppletie (vitaminepillen). Deze onzekerheid wordt bovendien vergroot omdat informatie vaak gekleurd is door commerciële belangen.

Wat is gezond eten?

Het uitgangspunt dat als je maar 'gezond en gevarieerd' eet, je geen extra aandacht aan je voeding hoeft te besteden. De stelling dat je 'alles wel binnen krijgt' overheerst bij veel mensen en artsen, maar klopt niet. De meningen over wat 'gezond eten' is, lopen zeer uiteen. Bij de beoordeling van wat gezond is, worden vaak aspecten vergeten als de herkomst, manier van telen en toegepaste bestrijdingsmiddelen, de bewerking en de manier van bereiden. Maar het besef dat vaak ontbreekt is dat niet elk voedingsmiddel voor iedereen gezond is. Iedereen heeft een uniek lichaam en iedereen verkeert in een unieke situatie. Goede voeding ondersteunt je in wat je doet, wil en kan. En dat is voor iedereen verschillend.

Als je leeft als een topsporter, moet je ook eten als een topsporter.

Velen van ons leven hun dagelijkse leven als een topsporter: we hebben overvolle levens met drukke banen, stellen hoge eisen aan onszelf en staan voortdurend op alle fronten fysiek en mentaal onder druk. Gif in onze voeding en omgeving vergroten de belasting op ons systeem nog meer. Dan is 'gewone gezonde voeding' niet voedend genoeg meer; je haalt er eenvoudigweg niet genoeg uit om je orgaansystemen te voeden, jezelf gezond te houden, laat staan te genezen als je klachten hebt of ziek bent. Er is dan extra aandacht nodig voor jouw unieke situatie, voor wat je binnenkrijgt met voeding en wat je eventueel met vitaminen en supplementen moet aanvullen. Klachten zijn daarbij richtinggevend en kunnen problemen signaleren. Bij 'echte' ziekten (die met een Latijnse naam) is de benodigde aandacht nog veel groter.

Wat zijn goede supplementen?

De markt voor voedingssupplementen groeit enorm. De kwaliteitsverschillen zijn ook enorm. Hoe bepaal je als consument wat een goed supplement is voor jouw situatie, wat de goede dosering is, welke eventuele bijwerkingen je op moet letten. Hoe weet je of je niet overdoseert en wat de mogelijke interacties met andere supplementen en voedingsmiddelen zijn? Er is grote behoefte aan betrouwbare, onafhankelijke informatie en hulpmiddelen en wegwijzers om tot een optimale voeding en suppletie te komen.

De hulp van een natuurdiëtist, waarom?

'U bent wat u eet'. Voeding is de grootste bron van genezende kracht. 'Iedereen is ongelijk'. Voeding en suppletie moeten afgestemd zijn op het unieke lichaam en gestel van het individu; op wat iemand doet, wil en kan, en niet op een algemeen ziektebeeld. 'Ken jezelf'. Leren (aan)voelen wat je lichaam nodig heeft en wat het effect van voedingsmiddelen is, is van groot belang om op het juiste moment zelf in te kunnen grijpen met voeding of suppletie. Dus zelf voelen in plaats van blind volgen van een voorgeschreven dieet, zoals een reguliere diëtist vaak wel doet. Specifieke klachten, de zogenaamde 'voedingsstatus' (niet wat je eet, maar wat je lichaam heeft opgenomen) en het verband hiertussen (tekorten) zijn het uitgangspunt bij het adviseren van veranderingen in het voedingspatroon en het voorschrijven van supplementen. 'Meten is weten'. je voedingsstatus kan je meten: in bloed, ontlasting, haar, etc. Achteraf kan je checken of veranderingen in het voedingspatroon of suppletie effectief zijn geweest door opnieuw te meten. Liever preventief handelen dan curatief. 'Voorkomen is beter dan genezen'. Vroeg signaleren en ingrijpen, voordat ziekten ontstaan, is dus belangrijk.

Kortom; wat doe ik als natuurdiëtist

1) Een nieuwe visie op voeding in Nederland introduceren. Een nieuwe voedingsleer die het bewustzijn van het belang van voeding vergroot, en die gericht is op het stimuleren van de zelfredzaamheid en het zelfgenezend vermogen van mensen.

2) Een bron in Nederland zijn voor onafhankelijke, betrouwbare informatie over gezonde, natuurlijke voeding en suppletie. 3) Informatie verstrekken over voeding en gezondheid die waar mogelijk openlijk onderbouwd is door wetenschappelijk onderzoek, of empirisch onderbouwd door jarenlange ervaringen in eigen praktijken van natuurdiëtisten. 4) Mensen voorlichten over de samenhang en relaties tussen voedingsmiddelen en supplementen, orgaansystemen, klachten en gezondheid. 5) Mensen kennis, hulpmiddelen en vaardigheden op het gebied van voeding en gezondheid aanreiken om hun zelfredzaamheid en zelfgenezend vermogen te vergroten. 6) Mensen de weg wijzen als ze hulp of begeleiding nodig hebben op het gebied van gezondheid, voeding en suppletie. 7) Mensen helpen om de grote kwaliteitsverschillen tussen supplementen te beoordelen en om goede keuzes te maken. Mensen onderwijzen over de voor- en nadelen en interacties van supplementen.

Meld je nu aan voor een consult! Klik hier.

Groetjes, Sharon (natuurdiëtist & aangesloten bij Natuurdiëtisten Nederland)

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags

​© 2015 by Sharon Asscher - Looyen

Voeding maakt je beter    

 

Disclaimer                                   

Contact

info@voedingmaaktjebeter.nl

+31652674107

Amsterdam 

 

  • Wix Twitter page
  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon