Kurkuma; het geheim voor een lang en gezond leven


"Laat voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding.", aldus Hippocrates.

Kurkuma (geelwortel) wordt al eeuwenlang gebruikt als smaakmaker, kleurstof en geneeskrachtig middel. Kurkuma is de wortel van een plant (curcuma longa) die tot dezelfde familie behoort als gember. In de Nederlandse keuken is het vrijwel onbekend, maar wanneer je de werking er van gaat leren kennen, gaat hier zeker verandering in komen.

Er zijn meerdere kurkuma varianten, maar het is de Curcuma longa waarvan de werkstof curcumine zo sterk in de belangstelling van de hedendaagse wetenschap staat. De typische kleur is afkomstig van een specifieke groep stoffen in de geelwortel; de curcuminoïden. De eerder genoemde werkstof curcumine is één van deze curcuminoïden.

"In onderzoek verminderde curcumine de activiteit van cellen in het immuunsysteem die bijdragen aan psoriasis." *

Veelbelovende onderzoek

Ayurveda is zowel een levenswijze als een geneeskundig systeem dat in India en Sri Lanka al meer dan 5000 jaar wordt beoefend en wordt bestempeld als de oudste geneeswijze die de mens kent. Binnen de ayurveda gebruikt men kurkuma vooral als bloedzuiverend middel, om wonden te helpen helen en om velerlei ontstekingsproblemen aan te pakken in gewrichten of huid bij infecties. In de traditionele Chinese medische leer adviseert men kurkuma bij de behandeling van kneuzingen, kiespijn en menstruatie problemen. In de Oosterse keuken wordt veel gebruik gemaakt van kurkuma vanwege de uitgesproken smaak en de positieve werking op de spijsvertering.

Nieuwe inzichten

Onderzoek naar de werking en effectiviteit van curcumine heeft positieve effecten aangetoond bij uiteenlopende aandoeningen waarbij ontstekingen de basis vormen zoals bij:

 • Gewrichten: denk aan mensen met artrose en reuma.

 • Darmproblemen: denk aan de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa.

 • Psoriasis: uit onderzoek blijkt dat curcumine de effectiviteit van lichttherapie kan verbeteren.

Curcumine in de voeding en de opname in het lichaam

Om een relevante hoeveelheid curcumine binnen te kunnen krijgen, kiest men vaak voor het gebruik van een voedingssupplement. Vooral omdat de curcumine in supplementen vaak al gemengd is met een peperextract, waardoor de curcumine beter wordt opgenomen in combinatie met een olievorm, waardoor de curcumine beter in de darmen kan worden opgenomen.

Bewaar kurkuma droog en donker waardoor het gevoelige curcumine zijn werkende kracht behoudt. Vaak is het lastig om via de voeding verschil te merken qua resultaat voor de gezondheid, omdat er maar weinig curcumine in kurkuma zit. Ook kan curcumine niet tegen verhitting en licht. Daarom kan je het beste voor een supplement kiezen, mijn voorkeur gaat uit naar het supplement van Solgar. Wil je het wel op de natuurlijke manier binnen krijgen via voeding, voeg de kurkuma dan als laatste toe aan de maaltijd met peper een natuurlijke olie. Op die manier wordt de curcumine het beste opgenomen.

Recept tip:

Gouden melk; wordt over het algemeen 's ochtends op een nuchtere maag gedronken of voor het slapen gaan.

Receptuur:

 • 1 theelepel kurkuma

 • 1/4 kopje water

 • 1 kopje amandel of kokosmelk

 • 1 eetlepel amandelolie of kokosolie

 • 1 theelepel honing

 • 1/2 theelepel zwarte peper

 • snuifje kaneel

Bereiding:

Mix alles door elkaar in een pannetje en verwarm dit op laag vuur. Wanneer het verwarmd en gemengd is met elkaar kan je het drinken.

Heb je nog vragen over het bovenstaande onderwerp of een andere vraag, mail dan nu naar sharon@voedingmaaktjebeter.nl

Bron:

* Het psoriasis onderzoek: Antiga E, Bonciolini V, Volpi W, Del Bianco E, Caproni M. Biomed, Res Int. 2015;2015:283634

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags

​© 2015 by Sharon Asscher - Looyen

Voeding maakt je beter    

 

Disclaimer                                   

Contact

info@voedingmaaktjebeter.nl

+31652674107

Amsterdam 

 

 • Wix Twitter page
 • Facebook Social Icon
 • Instagram Social Icon