Vitamine D: geniet tijdens deze zonnige dagen van de zon voor je gezondheid.

Iedereen schijnt in Nederland een Vitamine D tekort te hebben. De gevolgen van dit tekort zijn heel uiteenlopend, zoals het oplopen van verstoringen in het spierweefsel en botweefsel, maar ook verstoringen in het immuunsysteem. Al deze systemen zijn zeer belangrijk voor een goede gezondheid!

Onze huid kan vitamine D aanmaken uit zonlicht. De functie van het lichaam om Vitamine D aan te maken is zeer nuttig maar kent ook een keerzijde. We moeten namelijk wel voldoende buiten zijn, hoe verder het land zich boven de evenaar bevindt, hoe meer mensen die daar wonen buiten moeten zijn, omdat de zon verder weg staat. Zeker voor getinte mensen is dit een aandachtspunt omdat de donkere huid minder efficiënt vitamine D omzet. Doordat de zon tijdens deze mooie zonnige dagen heel sterk is, maak je meer Vitamine D aan dan wanneer je in de winter in de zon zit, dan is de zonnekracht helaas te laag om vitamine D aan te maken.

Voeding en Vitamine D

Vitamine D krijg je niet makkelijk voldoende binnen via voeding. Alleen vette vissoorten en de olie daaruit bevatten veel vitamine D, denk aan levertraan. Van andere producten zoals eieren moet je erg veel eten om voldoende Vitamine D binnen te krijgen. Vitamine D is niet alleen een vitamine, maar ook een hormoon. Een gebrek hieraan betekent dus een negatieve invloed op veel functies in je lichaam en je hormoonhuishouding.

Zorg dat je genoeg zonlicht en daglicht krijgt

Voldoende reden dus om vanaf nu minstens 1 keer per dag even een zonnetje mee te pakken. Het liefst midden op de dag en zónder zonnebrandcrème. Een kwartiertje is al voldoende om een voorraadje vitamine D aan te maken. Blijf je langer buiten en schijnt de zon volop bescherm je huid dan tegen de schadelijke UVA-straling.

Er zijn echter nauwelijks écht veilige zonnebrandcrèmes te krijgen. Met de meeste zonnebrandcrèmes word je wel beschermd tegen UVB-straling maar niet tegen de meer gevaarlijke UVA-straling. Bovendien krijg je door middel van veel crèmes een dosis chemische stoffen binnen via je huid en die wil je natuurlijk liever niet.

Dus probeer een zo natuurlijk mogelijke zonnecrème op je huid te smeren. Wees niet bang voor de zon maar als je ouder wordende huid je lief is, blijf dan wel goed smeren.

Heb je hier vragen over stuur dan een mailtje naar sharon@voedingmaaktjebeter.nl.

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags

​© 2015 by Sharon Asscher - Looyen

Voeding maakt je beter    

 

Disclaimer                                   

Contact

info@voedingmaaktjebeter.nl

+31652674107

Amsterdam 

 

  • Wix Twitter page
  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon