Waarom is margarine uit den boze?

Het voedingscentrum introduceert de nieuwe schijf van vijf en adviseert kinderen en volwassenen nog steeds margarine/halvarine op hun boterham te smeren. In dezelfde periode wordt er een onderzoek gepubliceerd van het Rijksinstituut Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat margarine kankerverwekkend is (bron: http://www.nu.nl/gezondheid/4241316/kind-krijgt-volgens-rivm-veel-schadelijke-stof-3-mcpd-binnen.html) Hoe bedoel je dit schept verwarring?!

Om duidelijkheid te scheppen is het denk ik van belang dat je begrijpt waarom margarine geen goede keuze is!

Wist je bijvoorbeeld dat margarine zonder haar kleurstoffen niet zachtgeel is, maar donker grijs? We zijn onterecht gaan denken dat margarine beter voor ons zou zijn dan echte boter!

Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt dat margarine schadelijk is voor de gezondheid, maar waarom? Ook blijken verzadigde vetten niet persé slecht voor ons te zijn. De overheid heeft mensen jarenlang voorgehouden dat ze minder van deze verzadigde vetten zouden moeten eten. Deze vetten zijn juist belangrijke onderdelen van celmembranen (in de hersenen), essentieel voor de aanmaak van bepaalde hormonen en spelen een belangrijke rol bij het transport en de opname van vitamines en mineralen.

Roomboter bevat vitamines en verzadigde vetten die het cholesterolgehalte verhogen. Cholesterol heeft een slecht imago, maar niet per definitie slecht. Cholesterol is essentieel voor het brein en de ontwikkeling van het zenuwstelsel. Het bevat verschillende natuurlijke bestanddelen die schimmels doden, kanker bestrijden en een anti-oxiderende werking hebben.

Margarine is daarentegen slechter dan de industrie wilt toegeven, daar er veel financiële belangen zijn. Denk bijvoorbeeld aan de Hartstichting die gesponsord wordt door Unilever's Becel. Door deze financiële afhankelijkheid prijst de Hartstichting Becel aan als voorkeursmerk/product. Vroeger werd margarine gemaakt met gehydrogeneerde vetten (transvetten, ook wel gehard door middel van waterstof), die je aderen bij wijze van spreken nog beter verstoppen dan cement. Vervolgens werd margarine gemaakt van geharde plantaardige oliën, zogenaamd een goede combinatie van de onverzadigde vetten. Die zouden minder schadelijk zijn voor de gezondheid.

Doordat de vetten op een bepaalde manier bewerkt worden, bijvoorbeeld door de vetten onnatuurlijk te harden, worden de moleculaire verbindingen zodanig veranderd dat ons lichaam deze bewerking niet herkent noch op een gezonde manier kan verteren, dan wel de vetten goed kan gebruiken. Dit betekent dat ons lichaam alleen maar extra belast wordt met onnatuurlijke stoffen, waardoor we er niet gezonder op worden.

Lees onderstaand artikel over hoe en waarom Unilever de grootste misleider van het jaar wordt genoemd: http://www.leugens.nl/2012/06/13/unilever-weer-grootste-misleider/

De gevolgen van het margarinegebruik

Uit een onderzoek is gebleken dat vóór de komst van margarine, er zelden mensen stierven aan trombose in de kransslagaderen. Na de introductie van de margarine, en zeker nadat het voor het grote publiek beschikbaar werd, stegen de gevallen van hart- en vaatziektes schrikbarend. Toch iets om over na te denken…

Waarom wel Roomboter?

Hoewel verzadigd vet tegenwoordig op het strafbankje zit, heeft je lichaam deze vetten toch nodig. Maar het is wel belangrijk om de juiste verzadigde vetten binnen te krijgen. In roomboter zitten veel verzadigde vetten die bestaan uit korte ketens, dus licht verteerbaar en een gunstige invloed hebben op je darmen. Daarnaast zit in de goede roomboter vitamine D en Vitamine A.

Het is waar dat roomboter transvetzuren bevat, ongeveer 2-3%. Maar het is goed om te weten dat dit dierlijke transvetzuren zijn. En uit onderzoek is gebleken dat juist deze vorm een bescherming kan bieden tegen kanker en hart- en vaatziekten. Roomboter is een product wat heel erg dicht bij de natuur staat, waaruit je de conclusie kunt trekken dat hoe gezonder de koe is, hoe beter de boter is. Daarom kan je het beste kiezen voor biologische roomboter van graskoeien, deze koeien eten alleen maar gras (zoals het hoort) en geen gemanipuleerde alternatieve voeding.

Heb je meer vragen over Boter of ander gebruik van vetten? Stuur dan nu een mail naar sharon@voedingmaaktjebeter.nl en stel je vraag!

(bron: http://www.dailymail.co.uk/health/article-2274747/At-truth-Butter-GOOD--margarine-chemical-gunk.html#ixzz2KKfPfG7T)

(bron: https://vrouw.nl/gezond_lijf/20790/grasboter_gezonder_dan_margarine)

(bron: http://climategate.nl/2014/06/19/unilever-margarine-op-het-hoofd-het-spel-nu-echt-uit/)

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags

​© 2015 by Sharon Asscher - Looyen

Voeding maakt je beter    

 

Disclaimer                                   

Contact

info@voedingmaaktjebeter.nl

+31652674107

Amsterdam 

 

  • Wix Twitter page
  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon