Koolhydraten; do or don't?


Zijn koolhydraten echt zo slecht?

In de jaren 90’ was vet de grote boosdoener en vandaag de dag zijn dat koolhydraten. Mensen boezemen elkaar angst in zonder de context daarbij nog in oogschouw te nemen. Allerlei hypes volgen elkaar in rap tempo op en de een romantiseert het verhaal rondom de negatieve effecten van koolhydraten nog mooier dan de ander. Deze angst zorgt er voor dat mensen soms wel maanden achter elkaar niet tot nauwelijks koolhydraten eten. Hoe zit het nou werkelijk?

Het is algemeen bekend dat je om af te slanken een negatieve energiebalans moet creëren en om aan te komen een positieve energiebalans, ongeacht de samenstelling van het voedingspatroon. Er zijn mensen waar een laag koolhydraten (nog steeds niet minder dan 100 gram per dag) voedingspatroon, in het begin en psychologisch gezien, uitstekend voor werkt. Doordat ze de koolhydraten verlagen, verlagen ze ook automatisch de hoeveelheid calorieën, waardoor ze in het geheel gezien op relatief makkelijke wijze een negatieve energiebalans creëren. Tevens gaan de hoeveelheid eiwitten vaak omhoog, wat onder andere een verzadigd effect tot gevolg kan hebben.

Doordat de eiwitten tevens zorgen voor controle met betrekking tot de eetlust, hebben mensen ook minder de behoefte om te (over)eten. Het nettoresultaat is vervolgens een negatieve energiebalans. Tot slot zijn veel koolhydraatproducten simpelweg erg lekker, is het gebruiksgemak groot en is er veel variatie beschikbaar waardoor de kans aanwezig is dat je ervan overeet. Dat betekent echter niet dat koolhydraten slecht zijn, dat je langdurig of altijd zo moet eten of dat het per definitie voor iedereen werkt. Ondanks dat koolhydraten, in tegenstelling tot eiwitten en vetten, technisch gezien niet essentieel zijn (je gaat er niet dood van als je ze niet eet door een proces genaamd gluconeogenese), is het niet noodzakelijk noch verstandig om koolhydraten volledig of voor een groot deel te mijden wanneer afslanken het doel is.

Koolhydraten zijn bijvoorbeeld een belangrijke energiebron, voornamelijk wanneer je actief aan sport doet. Daarnaast draagt een voedingspatroon hoger in koolhydraten positief bij aan het handhaven van intensiteit tijdens de training en het herstelproces in navolging op de training. Ook bevatten koolhydraten vaak micronutriënten en vezels die ook belang zijn bij het kiezen van een product. Tot slot kan een laag koolhydraten voedingspatroon een negatief effect hebben op bijvoorbeeld de schildklier (vaak op de langer termijn pas en niet bij iedereen) en leptine levels (vaak al op de korte termijn).

Conclusie

Het is belangrijk dat je ontdekt wat werkt voor jou. Als blijkt dat een voedingspatroon laag in koolhydraten fysiologisch en psychologisch werkt voor jou, hoeft dat niet automatisch te betekenen dat het ook werkt voor een ander! Teveel mensen handelen vanuit angst en zadelen hun medemens vervolgens op met deze angst, terwijl dit helemaal niet nodig is. Deze angst voor bepaalde producten of macronutriënten zorgt voor veel grotere problemen.

Advies: Eet wanneer vetverlies het doel is zoveel mogelijk koolhydraten dat jij als individu kan verdragen terwijl je consistent een calorietekort creëert en daarbij strategisch gebruik maakt van een refeeddag. Nogmaals: verwar een calorietekort niet met een crashdieet.

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags

​© 2015 by Sharon Asscher - Looyen

Voeding maakt je beter    

 

Disclaimer                                   

Contact

info@voedingmaaktjebeter.nl

+31652674107

Amsterdam 

 

  • Wix Twitter page
  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon