Overgewicht

Overgewicht en zwanger worden

Als je overgewicht hebt, kun je problemen krijgen met zwanger worden. Je gewicht kan namelijk een grote rol spelen bij vruchtbaarheidsproblemen.

Wanneer heb je overgewicht?

Als je body mass index (BMI) meer dan 30 is, heb je overgewicht. Dit kan leiden tot verschillende medische problemen die de vruchtbaarheid kunnen verminderen. Je BMI bereken je door je gewicht in kilo’s te delen door het kwadraat van je lengte in meters (kg:㎡). De ideale BMI ligt tussen de 20 en 25; getallen hierboven of –onder kunnen een negatief effect hebben op je vruchtbaarheid.

Overgewicht en zwanger worden

Overgewicht kan je menstruatiecyclus ontregelen. Vrouwen met overgewicht hebben namelijk vaker dan vrouwen met een normaal gewicht een verminderd aantal eisprongen.

Dit komt vaak tot uiting in onregelmatige menstruaties, minder menstruaties of helemaal geen menstruatie. Als je minder eisprongen hebt, is de kans op zwangerschap kleiner. En als je een onregelmatige menstruatie hebt, weet je niet goed wanneer je vruchtbare dagen zijn.

Maar ook met een regelmatige cyclus zijn vrouwen met overgewicht minder vruchtbaar in vergelijking met vrouwen met een gezond gewicht. De kans op slagen van een vruchtbaarheidsbehandeling vermindert als je overgewicht hebt.

Appelvormig figuur of peervormig figuur

Niet alleen je gewicht, maar ook je vetverdeling is van invloed op je vruchtbaarheid. Vrouwen met appelvormig figuur (veel vet rond de buik) zijn vaak minder vruchtbaar dan vrouwen met een peervormig figuur (veel vet rond de heupen en billen). Het vet in de buik leidt tot verhoogde insulinespiegels die op hun beurt weer de groei van de ei-blaasjes verstoren.

 

Verhoogde kans op complicaties

Overgewicht geeft ook een verhoogde kans op complicaties tijdens de zwangerschap en de bevalling, zoals zwangerschapsvergiftiging (hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap) en suikerziekte. Verder hebben zware vrouwen meer kans op een miskraam. Vrouwen met overgewicht krijgen vaak zware baby’s. En dat is weer niet goed voor de gezondheid van de baby.

Afvallen om zwanger te worden

Het is belangrijk om een gezond gewicht te hebben voordat je zwanger raakt. Van belang zijn een gezond eet- en leefpatroon: verantwoord eten en goed bewegen. Ook is het beter om niet te gaan diëten, maar geleidelijk aan af te vallen. Als je overgewicht hebt, kan je bij Voeding maakt je beter terecht om je te begeleiden. Het gaat er om dat je een gezonde levensstijl hanteert en geen crash diëten gaat volgen. Dit kan je daarom het beste onder begeleiding doen. 

Vraag hier meer informatie aan. 

​© 2015 by Sharon Asscher - Looyen

Voeding maakt je beter    

 

Disclaimer                                   

Contact

info@voedingmaaktjebeter.nl

+31652674107

Amsterdam 

 

  • Wix Twitter page
  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon