Obstipatie

Obstipatie, ook wel verstopping of constipatie genoemd. Heel veel zwangere vrouwen hebben last van dit kwaaltje. Zelfs als je voor de zwangerschap geen last had van dit fenomeen, kan je tijdens de zwangerschap ineens last krijgen van dit ongemak. Dit is geen reden om je zorgen te maken!

 

Wat is het?

 

Verstopping kan ontstaan door een veranderende hormonale werking tijdens de zwangerschap. Het hormoon progesteron, wat je tijdens de zwangerschap aanmaakt, verslapt de spieren in je darmwand, waardoor de beweging van de darm (peristaltiek) trager wordt. Hierdoor kan poepen moeilijker worden en ook pijnlijker.

 

Natuurlijk is het ook zo dat je buik groter wordt en je darmen plaats moeten maken voor je groeiende kindje, waardoor ze een beetje in de knel komen. Een andere reden kan zijn dat je te weinig water drinkt of te weinig vezels uit je voeding binnen krijgt.

 

Hoe weet ik of ik het heb?

 

Wanneer je een aantal dagen achter elkaar geen ontlasting hebt, het toilet bezoek moeilijker gaat dan normaal, je voor je gevoel meer druk moet zetten en een heel vol gevoel hebt. Wat dan letterlijk ook zo is. Dit zijn allemaal klachten die je kan ervaren als je obstipatie hebt. De ene persoon gaat standaard om de dag naar het toilet, de andere twee keer per dag. Dit kan per persoon verschillen.

 

Droge keutelige substantie laat zien dat je ontlasting te lang in je lichaam heeft gezeten en er te veel vocht aan onttrokken wordt.

 

Wat zijn de gevaren voor moeder en kind?

 

Er is geen direct gevaar voor moeder en kind, het is eerder heel ongemakkelijk en niet comfortabel. Wanneer je maar 1 of 2 keer per week ontlasting hebt is het wel belangrijk om je huisarts in te schakelen. De huisarts zal waarschijnlijk het middel Lactulose aanraden, dit is een laxeermiddel wat de ontlasting zachter maakt. Het beste is om het in te nemen bij het ontbijt, wanneer je na drie dagen geen verbetering merkt kan je hier het beste mee stoppen. Je kan hier extra winderigheid van ervaren.

 

Wanneer moet ik extra opletten?

 

Tijdens je zwangerschap is het hoe dan ook goed om extra aandacht te besteden aan je darmen, maar vooral wanneer je darmfunctie voor je zwangerschap al moeizaam was is het goed om extra op je voeding te letten tijdens je zwangerschap.

 

Wat kan ik zelf doen?

 

Tijdens de zwangerschap en eigenlijk ook na de zwangerschap is het niet aan te raden om laxeermiddelen te gebruiken, dit kan een negatieve gevolgen hebben voor je kindje. Zelfs speciale thee die je stoelgang stimuleert is niet aan te raden! Wanneer je standaard stimulerende middelen nodig hebt om naar het toilet te gaan is het misschien tijd voor een persoonlijk consult. Maak hier een afspraak. 

 

Een goede tip is om te bewegen, een stevige wandeling kan al wonderen doen. Wanneer je weinig in beweging bent, wordt de beweging van je darmen ook trager. Daarnaast is het ook van belang dat je meteen naar het toilet gaat als je aandrang voelt, hou je ontlasting niet op.

Maar wat kan je zelf doen met voeding en suppletie?

 

 • Drink extra water - minimaal 1.5 / 2 liter water per dag. Het liefst je dag beginnen met een groot glas lauw-water, dit werk het beste op een nuchtere maag. De regel is om 30 ml per kilo lichaamsgewicht aan vocht binnen te krijgen. Dus meer drinken naarmate je zwaarder wordt. 

 • Het klinkt heel logisch maar wordt vaak niet gedaan, kauw goed!! Hoe meer jij kauwt hoe beter je eten verteert kan worden.

 • Eet eens wat anders. Vezels zijn essentieel voor een goede stoelgang en deze preventie methode heb je waarschijnlijk al zo vaak gehoord, maar de vraag is waar denk je aan als je het woord vezels hoort?  Zo denken we vaak aan volkoren producten, wat altijd beter is dan wit brood of witte pasta, maar dit zijn niet de vezels waar je darmen perse beter van gaan werken. Waar je darmen van houden zijn de vezels die oplosbaar zijn en meer vocht aantrekken als je genoeg water drinkt, waardoor de inhoud van je darmen wordt vergroot en jij eerder naar het toilet moet, want vol is vol.

  • Denk aan producten als: zoete aardappel, uien, pompoen, aardpeer, pastinaak, vooral heel veel groenten!

 • Neem af en toe een glas kefir. Je hebt dit op koemelk, water en geitenmelk basis. 

 • Voeg 1 eetlepel chia zaad, hele lijnzaad (vers malen voor gebruik) of pompoenpitten toe aan een maaltijd.

 • Je zou ook thee kunnen maken van hele (niet gebroken) lijnzaadjes. Voeg twee eetlepels toe aan gekookt water, laat dit even 10 minuten staan en drink dan alleen het vocht op. De zaadjes kan je weggooien.

 

 • De meeste mensen hebben veel te weinig darmflora-bacteriën. Je kan deze toevoegen met een probiotica (levende ‘goede’ bacteriën  voor je darmen).  Het is wel belangrijk dat je deze goede bacteriën voedt met de juiste voeding, zoals veel groenten en fruit. Geen fruitsapjes! 

 

 • Probeer bij iedere maaltijd iets van goede vetten toe te voegen: 

  • In Nederland zijn we zo gewend om vetloos te eten, alles is tegenwoordig vetvrij, mager en bevat 0% vet. Vet werkt niet alleen als een smeermiddel maar ook voor de aanmaak van zuren door je darmflora. Die weer nodig zijn om je te beschermen tegen slechte bacteriën van buitenaf en om je darmwand te prikkelen en daarmee de werking van je darmen.

  • Wat zijn voorbeelden van gezonde vetten:

   • 1. Olijfolie (extra vierge, niet te hoog verhitten)

   • 2. Lijnzaadolie (nooit verhitten)

   • 3. Kokosolie (goed om  in te bakken)

   • 4. Roomboter - grasboter

   • 5. Hennepzaadolie (door je salades, maar niet verhitten). 


 

​© 2015 by Sharon Asscher - Looyen

Voeding maakt je beter    

 

Disclaimer                                   

Contact

info@voedingmaaktjebeter.nl

+31652674107

Amsterdam 

 

 • Wix Twitter page
 • Facebook Social Icon
 • Instagram Social Icon