Hormonen uit balans

Hormonale klachten komen tegenwoordig veel voor in mijn praktijk. Erfelijke factoren ook in de epigenetica, de voeding, de leefstijl, de specifieke voedingssuppletie en fytotherapie spelen een belangrijke rol in het behalen van resultaat.

 

Wat zijn hormonen?

 

Hormonen zijn stoffen die signalen sturen tussen de cellen in het lichaam. Hormonen spelen bij alles een rol, van de bloeddruk tot hoe goed iemand ’s nachts kan slapen. Ze spelen rollen bij uiteenlopende processen als groei, cel reparatie, eetlust, stofwisseling, vruchtbaarheid, voortplanting en bij de regulering van pijn.

 

Veel hormonale ontregelingen geven jarenlang klachten en beïnvloeden van alles in je leven: je eetlust, energie, stemming/humeur, je libido, stofwisseling, je immuunsysteem, misschien zelfs je vruchtbaarheid enz. Bedenk maar eens een functie in je lichaam die niet aangestuurd wordt door je hormonen.

Het is niet zo vreemd dat een groot deel van de mensen last heeft van hormonale klachten. Er zijn steeds meer stoffen in onze voeding, huidproducten en in ons milieu die onze hormoonhuishouding ontregelen. Door te weten over stoffen die je hormonen positief of negatief beïnvloeden kun je thuis aan de slag. Want…… met gerichte voeding kun je heel veel invloed hebben op een gezonde(re) hormoonbalans. Alles draait ten slotte om je hormonen.

Spelen de volgende vragen een rol in jouw leven?

 • Heb je overgewicht rond je middel terwijl je eigenlijk helemaal niet zoveel eet?

 • Voel je eigenlijk altijd opgejaagd terwijl je eigenlijk geen stress hebt?

 • Doe je veel aan sport maar gaat er geen grammetje af?

 • Ben je, zonder dat je het zelf wilt, in de periode voor je ongesteld wordt niet te genieten?

 • Kom je maar niet over je overgangsklachten heen?

 • Heb je, ook al heb je net een flink bord eten op, direct na het avondeten al weer zin in zoet?

 • Is je libido behoorlijk gedaald?

 • Heb je als man een buikje en ben je borsten aan het ontwikkelen?

 • Kun je zonder koffie de dag niet goed starten? Of krijg je hoofdpijn zonder koffie?

Bovenstaande is slechts een fractie van de vele ontregelingen die er kunnen ontstaan door een hormonale disbalans. Als je bekijkt hoeveel hormonen er zijn moeten ze toch wel heel veel processen beïnvloeden. En dat is ook zo! Je kunt beter zeggen: wat wordt er eigenlijk NIET door hormonen beïnvloedt?

Hormonale klachten treft een groot deel van de vrouwen:

 • Stress is een hoofdoorzaak van een hormonale disbalans. Veel mensen ervaren teveel /chronische stress in hun leven. Bovendien is stress véél meer dan een te drukke agenda: ook chronische ontstekingen, crash diëten, niet goed slapen etc. geven in ons lichaam een stress reactie.

 • Een gezonde darm- en leverfunctie. Deze spelen een vitale rol in het afbreken, recyclen en goed omzetten van hormonen. Bij het gros van de mensen kunnen darmen en lever wel een steuntje in de rug gebruiken.

 • Hormoon verstorende stoffen: Onze voeding, huidproducten en ook ons milieu bevatten veel stoffen die onze hormoonhuishouding kunnen ontregelen. Als je weet welke dit zijn kun je ze vervangen door (h)eerlijke alternatieven. Laat je hierover informeren door Voeding maakt je beter. Maak hier een afspraak.

Een andere oorzaak van hormonale verstoringen ligt besloten in onze moderne wereld: Wij hoeven niet langer het ritme van dag en nacht in acht te houden. Er is immers kunstlicht en de 24 uurs economie heeft bijna overal zijn intrede gedaan. Hormonaal gezien is dit echter een soort ‘nachtmerrie’ want ons hele lichaam wordt aangestuurd via  onze ‘biologische klok’ die wèl het dag- en nachtritme aanhoudt.

Wij hoeven ook niet langer rekening te houden met de seizoenen: we hebben het ook in herfst en winter lekker warm in huis en er is eten in overvloed. Dit heeft erg veel invloed op ons gewicht en hormonale ontregelingen. We hoeven veel minder te bewegen omdat we niet meer 6-8 uur op zoek hoeven naar eten. Maar spier- aanmaak/behoud en een gezonde verhouding tussen vet- en spiermassa zijn onmisbaar voor een gezonde hormoonbalans.

Herken je jouw klachten in het bovenstaande verhaal, maak dan nu een afspraak bij Voeding maakt je beter.

​© 2015 by Sharon Asscher - Looyen

Voeding maakt je beter    

 

Disclaimer                                   

Contact

info@voedingmaaktjebeter.nl

+31652674107

Amsterdam 

 

 • Wix Twitter page
 • Facebook Social Icon
 • Instagram Social Icon