Brandend maagzuur

Wat is het?

Bij brandend maagzuur sluit de klep niet goed tussen de maag en de slokdarm waardoor het zuur van de maag terugstroomt (reflux) naar de slokdarm. De slokdarm is niet beschermd tegen maagzuur en dit veroorzaakt een branderig gevoel vlak achter het borstbeen. Indien de slokdarm regelmatig in aanraking komt met maagzuur kan er een ontsteking van de slokdarmwand ontstaan. Men spreekt dan van een reflux oesophagitis.

Hoe weet je of je het hebt?  

Brandend gevoel in slokdarm, soms met kramp op borstbeen.

Wat kan je doen met voeding? 

 

Eet enzymenrijke voeding zoals verse gestoomde biologische groenten. Zuurbranden is echter vaak het gevolg van te weinig productie van maagzuur. Wanneer voedsel niet goed kan verteren door onvoldoende maagzuur en wanneer de pancreas onvoldoende enzymen aanmaakt dan zal voedsel stagneren en gaat als het ware bovenin de maag verrotten, met zuurbranden en de zogenaamde reflux als gevolg. Ten onrechte worden er te vaak maagzuurremmers voorgeschreven wat kan leiden tot een tekort aan o.a. vitamine B12. Het innemen van spijsverteringsenzymen is wel aan te raden.

Mannen en vrouwen met een problematische spijsvertering kunnen baat hebben door specifieke verteringsenzymen te gebruiken. Het voornaamste verteringsenzym is pancreatine. Dit is een mengeling van verschillende enzymen, die bij jonge mensen in voldoende mate door de pancreas wordt geproduceerd. Pancreatine is actief in de darmen en bevat zowel protease die eiwitten afbreken en er aminozuren van maken, amylase om complexe koolhydraten in bruikbare bloedsuikers om te zetten en lipase om vetten om te zetten in degelijke energiecomponenten.

Een gezonde dunne darm van de mens produceert nog andere verteringsenzymen zoals trypsine en chymotrypsine. Trypsine is een eiwit-afbrekend enzym dat in de dunne darm van de mens voedingseiwitten afbreekt. Trypsine heeft een zeer specifieke functie. Het splitst alleen peptide-bindingen (binding tussen twee aminozuren) waarvan de carboxylgroep afkomstig is van een van de basische aminozuren lysine en arginine. Het enzym wordt gemaakt in de alvleesklier in de vorm van een inactief voorstadium, het trypsinogeen. Activering van trypsinogeen tot trypsine gebeurt in de dunne darm. Chymotrypsine komt voor in het maagsap van de mens en helpt ook bij het verteren van eiwitten.

Bromelaïne heeft buiten het spijsverteringskanaal belangrijke ontstekingsremmende, pijnstillende en immuun-versterkende eigenschappen. Het is daardoor een waardevol supplement bij een scala van gezondheidsproblemen 

Papaïne is een enzym dat uit papaja wordt gehaald. Het is ook een eiwitsplitsende stof en in zijn werking te vergelijken met bromelaïne.

 

Hemicellulase is een belangrijk enzym om koolhydraten (de hemicellulose) af te breken, die voorkomen in plantaardige voedingsmiddelen. Voedingsmiddelen die voorkomen in vele, moeilijke verteerbare granen, bonen en bepaalde groenten. Speciaal belangrijk voor diegenen die darmproblemen hebben.

Wat zijn mogelijke oorzaken? 

Er zijn verschillende oorzaken voor een slecht werkende kringspier van de slokdarm zoals overgewicht, zwangerschap, een scheurtje in het middenrif, roken, stress of gebruik van geneesmiddelen. Een infectie met de bacterie Helicobacter Pylori kan ook de reden zijn van brandend maagzuur door een overprikkelde reactie. Bepaalde medicijnen zoals pijnstillers tasten de slijmvliezen van de maag aan waardoor de maagwand overprikkelend raakt en gaat reageren met extra maagzuur.

​© 2015 by Sharon Asscher - Looyen

Voeding maakt je beter    

 

Disclaimer                                   

Contact

info@voedingmaaktjebeter.nl

+31652674107

Amsterdam 

 

  • Wix Twitter page
  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon