Blaasontsteking

Blaasontsteking tijdens de zwangerschap

 

Helaas hebben veel vrouwen hier regelmatig last van, vooral tijdens de zwangerschap heb je meer kans op een blaasontsteking. Wat niet alleen heel vervelend is, maar het kan ook gevaarlijk zijn.

 

Wat is het?

Vanwege je veranderende hormoonhuishouding tijdens de zwangerschap ben je vatbaarder voor een blaasontsteking. Je automatische zenuwstelsel kan verstoord worden en je immuunsysteem verzwakken. Daarnaast worden je urineleiders tijdens de zwangerschap wijder en je blaaswand wordt slapper door zwangerschapshormonen. Doordat je buik zwaarder wordt en daardoor meer druk geeft op je blaas kan je minder makkelijk je blaas goed leeg plassen, waardoor je steeds kleine beetjes moet plassen. De blaas behoort steriel te zijn maar wanneer je niet goed uit plast kan achtergebleven urine de perfecte voedingsbodem zijn voor ongewenste bacteriën. De kans op een blaasontsteking is dan extra groot en dat wil je niet.

 

Heb je al een blaasontsteking, dan ontstaan er littekentjes op het gladde oppervlak van de blaas. Daarachter blijven de bacteriën dan weer extra makkelijk hangen, waarop de kans op een nieuwe infectie vergroot wordt.

 

Hoe weet ik of ik het heb?

 

Als je zwanger bent is een blaasontsteking minder minder goed te herkennen dan anders. De kenmerkende pijn bij het plassen voelen veel zwangere vrouwen dan ook niet. Andere kenmerken zijn:

 

 • Zeurende pijn in je onderbuik

 • Continu moeten plassen, maar niet veel urine verliezen

 • Verandering van kleur of geur van je urine

 • Pijn in je rug, net onder je ribben

 • Of toch wel pijn bij het plassen


 

Wat zijn de gevaren voor moeder en kind?

Een blaasontsteking is op zichzelf vrij onschuldig, maar het kan wel een gevaar gaan vormen als je er niet op tijd bij bent en actie onderneemt. Zodra je blaasontsteking overgaat in een nierbekkenontsteking krijg je hoge koorts, pijn rond de nieren en bestaat er een kans dat je gaat overgeven. Dit is wel gevaarlijk voor jou en je kind. Het kan er voor zorgen dat je lichaam het niet meer veilig genoeg vindt voor je kindje en de weeën onbedoeld op gang komen.

 

Wat moet ik doen?

Heb je klachten die kunnen wijzen op een blaasontsteking? Ga dan even langs de huisarts of je verloskundige en laat je urine controleren. De huisarts kan antibiotica voorschrijven die niet schadelijk is voor de baby; amoxicilline, dit is tevens ook het enige antibioticum dat zwangere vrouwen veilig mogen gebruiken.

 

Wanneer je antibiotica voorgeschreven krijgt is het altijd aan te raden om probiotica te gebruiken. Daar antibiotica ook goede bacteriën doodt, welke je heel erg nodig hebt voor een goede darmflora/werking, is het aan te raden om de goede bacteriën weer aan te vullen, genaamd probiotica.

 

Wat kan je met voeding en suppletie?

 

 • Veel drinken. Door veel te drinken, ga je vaker plassen en spoel je de bacteriën die de blaasontsteking veroorzaken in de urinebuis eerder weg. Drink minstens 2 liter water per dag, ongeveer 8 glazen. Liever meer.

 • Eet minimaal 2-4 stuks fruit per dag. Bacteriën kunnen een omgeving met een lage Ph waarden niet goed verdragen. Dagelijks voeding met veel vitamine C helpt de Ph waarden te verlagen, ook wel zuurder te maken.

 • Eet extra groenten met veel vitamine C. Groenten zoals gele paprika, bloemkool, spruitjes, boerenkool en broccoli bevatten veel vitamine C. Vitamine C gaat met verhitting kapot, dus is het van belang om de groenten zo rauw mogelijk te eten. Let er dan wel op dat je de groenten goed wast!

 

Ook al kennen we cranberry als een remedie bij blaasontsteking, het lijkt volgens onderzoek toch niet zo effectief als D-mannose.

Met supplementen kan je het volgende doen:

 

 • Probiotica - kies wel de juiste. Vraag hier om hulp? 

 • D-mannose; Dit is een suiker (mono-sacharide) dat voorkomt in planten. De bacterie die het meest een blaasontsteking veroorzaakt, ook wel de E-collibacterie genoemd, hechten zich aan Mannose, die bij ons in het deklaagje van de blaas voorkomt. D-mannose hecht zich aan de bacteriën, zodat zij zich niet meer aan de blaaswand kunnen hechten en met de urine mee het toilet in kunnen.

 

Onderzoeken die bovenstaande onderbouwen:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23633128

https://www.lumc.nl/over-het-lumc/nieuws/2014/jan-jun/140327100238222/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15106157

​© 2015 by Sharon Asscher - Looyen

Voeding maakt je beter    

 

Disclaimer                                   

Contact

info@voedingmaaktjebeter.nl

+31652674107

Amsterdam 

 

 • Wix Twitter page
 • Facebook Social Icon
 • Instagram Social Icon